Musikalen The Sound of Music fra 1959 av Richard Rodgers og Oscar Hammerstein II baserer seg på Maria von Trapp sine memoarer “The Story of the Trapp Family Singers”.
Både regissør Juliane og Grethe mener at Sound of Music har kvaliteter som gjør stykket aktuelt også i dag, mer enn 60 år etter premieren på Broadway.
Familerelasjoner, sosiale relasjoner og kjærlighetsrelasjoner eksisterer på tvers av tid og sted, gjennom gode og vonde tider, reflekterer Grethe. Musikken tar oss med på en reise hvor menneskene på tross av sine omstendigheter ikke er så altfor ulike oss selv. Det gjør stykket aktuelt den dag i dag. Det er jeg enig i, sier Juliane. At musikken kan være til trøst når livet er vanskelig, og være bærer av håp når det ser svart ut, det er noe jeg tror de fleste kan kjenne seg igjen i.
Filmen The Sound of Music fra 1966 er i sin tur basert på Broadway-musikalen.
Filmen vant 5 Oscar-statuetter i 1966, blant annet for beste film.
I 1966 innbrakte filmen 163 millioner dollar på amerikanske kinoer, mens filmens budsjett var på 8,2 millioner dollar.
Musikalen Sound of Music forteller historien om Maria, som tar jobb som guvernante i en stor familie mens hun vurderer nonnetilværelsen. Hun forelsker seg i barna og deres far, enkemann Kaptein von Trapp. Han beordres til å gå inn i den tyske marinen, men avbøyer kravet fra nazistene. Kapteinen og Maria bestemmer seg for å flykte fra Østerrike med de sju barna.
Den virkelige familien von Trapp levde i førkrigstidens Østerrike. Moren, Agathe Whitehead, døde tidlig – da den yngste av de sju barna bare var ett år.